Przystępując do zakupów oliwy ? pierwsze co należy zrobić to sprawdzić na etykietce czy produkt posiada określenie extra vergine co oznacza jego wysoką naturalność i kwasowość poniżej 0.8%. Informacji o poziomie kwasowości na etykietce się nie umieszcza a to on jest najważniejszym klasyfikatorem oliwy. Jeśli zatem nie ma na etykiecie określenia extra vergine to nie ma sensu sprawdzać cokolwiek dalej, tylko od razu odłożyć produkt na półkę. Kolejną informacją na którą powinniśmy zwrócić uwagę to miejsce tłoczenia oraz butelkowania. Jeśli spotkamy się z opisem ? wytłoczone i butelkowane w UE, to możemy też pozostawić butelkę na półce. Może to być bowiem jakiś bliżej nieznany konglomerat oliwek oraz tłocznia podobnie jak produkt finalny, bez charakteru. Jeśli natomiast na etykiecie poza informacją extra vergine znajdziemy też wymienione z nazwy gospodarstwo w którym oliwę wytłoczono a do tego jeszcze zabutelkowano to już warto się takim produktem zainteresować. Kolejnym ważnym elementem gwarantującym wysoką jakość oliwy jest nazwa odmian z jakich ją wytłoczono. Dobra oliwa zawsze taką informację posiada na etykiecie. Zwykle są to nazwy dwóch lub trzech odmian, z których jedną jest kultowa już Frantoio, odpowiednio dobrane przez kipera. Może się jednak zdarzyć, że wystąpi tylko jedna nazwa bowiem dla smakoszy przygotowywana jest oliwa jedno odmianowa czyli monocultivar. Ma ona konkretny smak i aromat. Oczywiście nie wolno zapomnieć o oznakowaniu DOP ? gwarancie pochodzenia z regionu oraz gwarancie wysokiej jakości produktu. Jeśli zatem nasza oliwa będzie mieć te wszystkie informacje na etykiecie to możemy ją nabyć z pełnym przekonaniem. To jednak, że kupimy wysokiej jakości produkt nie oznacza, że będziemy zachwyceni smakiem. Oliwy w zależności od wykorzystanych w trakcie tłoczenia odmian i ich proporcji różnią się miedzy sobą smakiem a smak to kwestia gustu. Dlatego warto przed zakupem konkretną oliwę spróbować. Jeśli będziemy kupować bezpośrednio w gospodarstwie, to zawsze taka możliwość istnieje. Wystarczy tylko poprosić.
Olio di oliva extra vergine z Toskanii
Wielu z nas oliwki kojarzą się z Grecją ale już pojęcie oliwa z oliwek nasuwa skojarzenie ze słoneczną Toskanią. Dziwne, prawda? Czy to oznacza, że toskańska oliwa z oliwek jest najlepsza? Oceny fachowców są nieco zróżnicowane. Jedno jest natomiast pewne. Oliwa z Toskanii zaliczana jest do najlepszych. W tym regionie rośnie ponad 14 mln drzewek a aż w 363 gospodarstwach toczy się oliwę extra vergine. Najlepszą odmianą, która urosła już do symbolu regionu jest Frantoio. Powstaje z niej oliwa o silnym smaku owocowym. Praktycznie odmiana ta znajduje się w każdej toskańskiej oliwie. Popularne odmiany to także Moraiolo (oliwa ma intensywny aromat i lekko gorzkawy pikantny posmak), Leccino ( oliwa w złotożółtym kolorze o lekko migdałowym smaku), Pendolino ( oliwa podobna do tej wytwarzanej z Leccino ale mniej wyrazista). Ponadto jest jeszcze mnóstwo mniej znanych ale występujących tylko w Toskanii odmian, jak choćby Rosino, Rosello, Giogolino i wiele, wiele innych. Od 1997 roku wystarczy, że jeden z etapów produkcji oliwy odbywa się na terenie Toskanii by oliwa mogła ubiegać się o tytuł produktu regionalnego. Może być to np. proces tłoczenia a oliwki będą z dowolnego miejsca we Włoszech i już taka oliwa otrzyma certyfikat IGP Toscano. Zatem pod nazwą oliwy toskańskiej nie zawsze mamy oliwę z oliwek ze słonecznej Toskanii. Jak zatem się ustrzec, przed takim produktem? Otóż jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy prawdziwą toskańską oliwę extra vergine to musimy poszukać butelek z oznaczeniem DOP (Denominazione di Origine Protetta). Takie oznaczenie jest gwarantem wysokiej jakości produktu. Otrzymują je tylko te oliwy, które spełniają szereg wymagań jak choćby metody uprawy czy sposób tłoczenia. Ważny jest też mikroklimat oraz odmiany. Często dochodzi do tego jeszcze jeden element choć niemierzalny. Jest nim mianowicie pasja, z jaką konkretna rodzina od pokoleń uprawia swoje drzewka oraz sposób produkcji. Najbardziej popularną toskańską odmianą oznaczoną DOP jest oliwa Chianti Classico. Ta oliwa musi w 80% składać się z najlepszych odmian takich jak Moraiolo, Correggiolo lub Leccino. Oczywiście z Frantoio na pierwszym miejscu. Ta oliwa charakteryzuje się dosyć intensywnym zielonym kolorem i lekko gorzkim a jednocześnie pikantnym smakiem. Prawdziwa oliwa z Toskanii jest dla smakoszy. Osoby lubiące oliwy bardziej łagodne, powinny sięgnąć po produkty z Umbrii czy Lazio.